marți, 13 decembrie 2011

Murele

Murele nu sunt doar foarte gustoase, ci si sanatoase. In plus, daca traiesti aproape de padure, le poti gasi chiar tu si nu trebuie sa platesti nimic pe ele. Totusi, si daca locuiesti in mijlocul orasului, merita sa dai banii pe ele, caci sunt foarte bune pentru organism.
Au multa vitamina C si alte elemente benefice, potrivit Daily Mail.
Intaresc sistemul imunitar: datorita vitaminelor, murele previn...
 bolile cardiovasculare, cresterea peste masura a presiunii sanguine, ajuta la absorbtia fierului si reduc riscul anemiei.
Probleme digestive: murele sunt bogate in fibre, comparativ cu alte fructe. O portie cat o mana are 8 grame de proteine, iar doza zilnica recomandata este de 25g. Acestea ajuta stomacul sa functioneze cum trebuie, evitand colesterolul in exces.
Pentru vindecare: sunt bogate in tanine, care intaresc si vindeca tesuturile afectate, contracta vasele de sange si calmeaza eventualele sangerari. In medicina traditionala erau folosite ca pansamente pentru rani, iar femeile insarcinate le mancau pentru a preveni defecte din nastere ale fatului. Chiar si acum este bine sa mananci mure cand urmeaza sa ai un copil, caci contin acid folic, cunoscut ca vitamina B9.
Previn cancerul: murele contin antocianine, un grup de pigmenti cu proprietati antioxidante. Unele dintre ele inhiba cresterea tumorilor, avand si o chimicala numita C3G, care face parte din grupul flavonoizilor. Astfel, esti mai la adapost de cancerul la plamani si cel de piele.
Protejeaza ochii, datorita luteinei, care ii fereste si apara de radiatiile ultraviolete.
Ajuta oasele, caci au magneziu, care este vital pentru o structura osoasa sanatoasa.
Promoveaza cresterea celulara, datorita acidului folic, care joaca un rol cheie in diviziunea si cresterea celulelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu