Stresul nu este nimic altceva decat viata fiecaruia, cu suisurile si coborasurile inerente, si felul in care un om poate face fata acestor incercari, cel mai adesea, neprevazute, pastrandu-si nealterata sanatatea fizica si mentala. O persoana sanatoasa, echilibrata, bine informata, in relatii normale cu sine insasi si cu cei din jur va fi mult mai rezistenta la incercarile la care o supune viata, zi de zi, adica la factorii de stres, decat una care traieste haotic, la intamplare.
Si bucuriile ca si necazurile, neimplinirile, supararile, esecurile, pierderile celor...
apropiati, pot fi la fel de stresante si adesea devastatoare, fizic si psihic, daca nu stim sa ne tinem sentimentele in frau si sa le dozam. Un rol deosebit in viata fiecarui om ar trebui sa-l aiba stapanirea de sine dar si instinctul de conservare. Lupta cu sinele este extrem de grea, dar nu imposibila. Trebuie multa vointa si dorinta de a trai sanatos si echilibrat intr-o lume care, pe zi ce trece, devine tot mai bolnava.
In lupta cu stresul, multe persoane isi cauta linistea si echilibrul in medicamentele de sinteza. Altele, apeleaza la practice stravechi, precum acupunctura, meditatia, relaxarea prin respiratie, muzica, hipnoza, exercitii fizice, masajul clasic si shiatsu. Nu trebuie neglijate nici plantele antistres.
In bunatatea ei nemarginita, mama natura a lasat pe pamant multe plante cu efect benefic pentru santatea fizica si psihica a oamenilor, plante care trebuie cunoscute si acceptate ca fiind binefacatoare.
In topul plantelor antistres se situeaza sunatoarea. Un ceai de sunatoare, baut mai ales spre seara, dupa orele de activitate zilnica, reda linistea mult dorita. Ceaiul poate fi indulcit cu putina miere de albine. Se pot bea doua, trei ceaiuri pe zi.
La fel de bine si cu efect mult mai intens se poate consuma pulberea de sunatoare, obtinuta din planta uscata si macinata prin rasnita de cafea, atat cat se consuma in 15 zile, perioada dupa care isi pierde din proprietati. Se iau cate trei, patru lingurite rase, de trei ori pe zi, pe nemancate.
Paducelul are efect vasodilatator, scade tensiunea arteriala si se recomanda, mai ales, in cazurile in care starea de stres, de nervozitate este insotita de palpitatii. Din paducel se prepara o infuzie care se bea calda, indulcita cu putina miere de albine, gandindu-ne la efectul calmant pe care mierea il poate avea in asemenea situatii.
Angelica, o alta planta antistres, se recomanda in stresul de durata, cel care poate genera stari de oboseala, si in debutul sindromului depresiv. Conurile de hamei sunt, de asemenea, recomandate in stres numai ca trebuie foarte mare atentie la preparat. O cana de apa clocotita se toarna peste o lingurita de planta si nu se infuzeaza mai mult de un minut sau doua deoarece poate deveni halucinogen. Acelasi efect calmant l-ar putea avea si un pahar de bere, la temperatura camerei, baut in timp de 10, 15 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu