marți, 2 februarie 2010

ULEIUL DE MASLINE - efecte benefice

Homer a numit uleiul de masline “aurul lichid”. Este usor digerabil, are antioxidanti, este bogat in grasimi bune pentru organism si previne cresterea colesterolului.Contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila si altele.
Este foarte bine tolerat de stomac si...ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei, la prevenirea cancerului de colon sau la san si ofera protectie impotriva bolilor de inima. S-a demonstrat ca la persoanele care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamana, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Fiind numit prietenul ficatului, uleiul de masline este un bun drenor hepatic si biliar, avand si efect laxativ.
Uleiul de masline este ideal pentru prajit si poate fi refolosit de pana la cinci ori. Nu suporta modificari de structura atunci cand este incalzit si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. Are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit - 180 grade Celsius. La aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice. Un alt avantaj pentru a folosi la prajeli uleiul de masline este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii.
Tipuri de ulei de maslineUleiul de masline extra-virgin este obţinut printr-o simplă presare a măslinelor. Uleiul extra virgin păstrează toate substanţele naturale conţinute de acestea, având un conţinut ridicat de antioxidanţi (vitamina E şi polifenoli). Uleiul extravirgin are o aciditate de aprox 0.8%. Antioxidanţii sunt universal recunoscuţi drept salvatori ai celulelor la toate vârstele, neutralizând radicalii liberi de oxigen, care atacă permanent celulele organismului, afectându-le funcţionarea şi favorizând astfel apariţia bolilor.
Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice si fara nici un fel de tratament chimic. Aciditatea uleiului virgin este mai mica de 2% si are un gust bun.
Uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitatea mai slaba decat cel virgin. Este obtinut din resturi de masline supuse unui nou proces de stoarcere.
Culoarea nu dovedeste intotdeauna calitatea uleiului. Nuanta unui bun ulei de masline poate sa varieze de la verde (daca are clorofila ca element principal) pana la galben auriu (daca are caroten). Temperatura ideala la care trebuie pastrat este de 14ºC. Aerul, caldura si lumina provoaca rancezirea uleiului.Exista o diferenta intre uleiul din fructe de masline si uleiul din samburele de masline si anume uleiul din sambure de masline este obtinut prin mijloace chimice, iar uleiul din fructe de masline se prepara prin mijloace naturale.
Uleiul de masline provine doar de la maslinele verzi. Producerea uleiului incepe prin transformarea fructelor de maslin in pasta. Aceasta pasta este apoi malaxata, pentru ca picaturile microscopice de ulei sa se concentreze. Uleiul este extras prin presare, metoda traditionala, sau prin centrifugare, metoda moderna. Dupa extractie, substanta solida ramasa contine inca o cantitate mica de ulei.
Uleiul de masline poate fi asezonat cu busuioc sau lamaie, usturoi, ardei iute sau diverse plante aromatizante. Uleiul de masline aromatizat poate fi preparat foarte usor astfel: adaugati condimentele care va plac in sticla de culoare inchisa si lasati la macerat cateva zile. Il veti putea folosi apoi cu succes la mancaruri precum paste, legumesau orez.
Va recomandam sa asezonati preparatele usoare cu un ulei mai putin dens care sa nu acopere gustul mancarii iar preparatele consistente, satioase sau picante sa fie asezonate cu un ulei mai dens care sa poata sustine gustul mancarii.

• … In Grecia, exista cea mai mica rata a locuitorilor bolnavi de inima sau de cancer• … uleiul de masline are virtuti afrodisiace. “Mananca ulei de masline si vino la noapte la mine” - este o zicala foarte apreciata in folclorul Greciei.• … uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva osteoporozei• … uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu