sâmbătă, 6 februarie 2010

Ai probleme cu eliminarea kilogramelor? Accelereaza-ti metabolismul!

Ai ajuns deja la o varsta la care eliminarea kilogramelor in plus nu este tocmai la fel de usoara ca in tinerete? In cazul asta, daca doresti sa slabesti sanatos, fara sa pui totul la loc dupa o perioasa, accelereaza-ti metabolismul!Dupa 40 de...ani, metabolismul tau incepe sa functioneze cu o rata intre 2 si 4% mai prost cu fiecare zece ani, motiv pentru care pierderea in greutate poate dura mai mult decat ar trebui, informeaza AFP.

Acum se pare ca doar te uiti la papanasi si te ingrasi 5 kg! Ridici din umeri si spui: "Imbatranesc. Metabolismul meu nu mai e ca inainte". Si, se poate sa ai dreptate (fie ca iti place sau nu, metabolismul nostru functioneaza mai incet pe masura ce imbatranim), dar asta nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi!

Expertii in nutritie sustin ca exista cai sa iti revitalizezi metabolismul, dar la fel de adevarat este ca exista si metode care nu functioneaza.

In termeni simpli, metabolismul inseamna felul in care corpul tau arde caloriile din mancarea pe care o consumi. Este un proces complex care include toate reactiile chimice care au loc in corpul uman pentru a mentine organele in functiune si a sustine viata.

Viteza cu care corpul tau arde caloriile este numita "rata metabolismului". Varsta, inaltimea, greutatea, mostenirea genetica, sexul, stilul de viata si compozitia corpului, toate au un efect asupra metabolismului, care la randul lui, joaca un rol important in managementul greutatii. Cu cat mai rapid este metabolismul, cu atat mai multe calorii consuma, si cu atat mai putine sanse sa devii supraponderal.

Metabolismul poate fi revitalizat! Cum? Nu te lasa pacalita de "alimente care ard grasimea". Te pot ajuta anumite elemente (cum ar fi telina si grapefruitul) sa-ti reduci greutatea? Nu. "Telina contine putine calorii si multe fibre, dar nu accelereaza metabolismul".

In ceea ce priveste mitul ca grapefruitul creste capacitatea corpului de a arde calorii datorita aciditatii lui, acesta nu are nici o sustinere stiintifica.

Mai mult, nu tine post negru si nu sari peste mese.Ideea ca postul negru sau a sari peste mese in mod regulat este un mod de a curata sistemul de toxine, de a accelera metabolismul si, prin urmare, de a induce scaderea in greutate, este un alt mit fals.

Corpul tau are nevoie de o cantitate anume de calorii si nutrienti, in fiecare zi, pentru o functionare normala. Daca ii refuzi trupului aceste elemente esentiale, el intra in starea de supravietuirte, incetinind metabolismul, si incepand sa stocheze energia sub forma de grasime. Trebuie sa mananci ca sa slabesti. Intre patru si sase mese pe zi, acesta este un mod bun de a-ti mentine metabolismul "in viteza".

Mancarea picanta nu va ajuta cu adevarat sa ardeti calorii, sau s-ar putea sa te ajute sa savurezi alegerile sanatoase, ca legume si pui. Mancarea picanta s-ar putea sa iti accelereze putin metabolismul, dar, din pacate, este o schimbare prea mica ca sa fie semnificativa.

Lipsa de apa, insa, poate sa iti incetineasca rata metabolismului la fel ca lipsa de de mancare, spune John Acquaviva, profesor-asistent in sanatate si abilitati umane la Roanoke in Salem.

Avand in vedere ca apa este cel mai important element nutritiv al trupului, ficatul isi va indrepta atentia la retinerea de apa in loc sa indeplineasca alte indatoriri, cum ar fi arderea grasimilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu