duminică, 7 februarie 2010

Cum stii ce dieta este cea mai buna pentru tine?

Cu toate ca industria dietelor alimentare "valoreaza" mai multe zeci de miliarde de dolari, numarul persoanelor care se lupta cu kilogramele in plus este in scadere. Cei care indraznesc totusi sa tina o dieta par mai interesati de ingurgitarea.. de fibre, grasimi sanatoase si alimente lipsite de calorii decat sa urmeze cea mai noua metoda de slabit.

O atitudine sanatoasa, cu singura diferenta ca unele diete sunt cu adevarat mai eficiente decat altele. Este la fel de important ce dieta alegi ca si ce anume mananci, arata un studiu publicat de revista New England Journal of Medicine.

Studiul a impartit un numar de 300 de subiecti "moderat obezi" in trei grupuri si a alocat fiecarui grup cate o dieta: una saraca in calorii si grasimi, una mediteraneana bogata in fibre si una saraca in carbohidrati.

Cu toate ca multi au impresia ca o dieta saraca in grasimi este cea mai buna cale de a scapa de kilograme, rezultatele studiului au contrazis aceasta opinie.

In medie, cei care au tinut dieta saraca in grasimi au slabit doar cu 2,7 kilograme, comparativ cu 4,5 cei care au urmat dieta mediteraneana si 4,7 cei cu dieta saraca in carbohidrati.

In vreme ce dietele s-au dovedit la fel de eficiente in ameliorarea afectiunilor digestive si inflamatorii, alte rezultate au variat destul de mult. Spre exemplu, dieta saraca in carbohidrati a marit nivelul colesterolului bun si a scazut cel mai mult nivelul trigliceridelor care cauzeaza arteroscleroza.

Dieta saraca in grasimi a marit nivelul glucozei, care in cantitati mari este un semnal de instalare a diabetului, in vreme ce dieta mediteraneana a determinat scaderea nivelului glucozei. "Importanta acestui studiu este ca nu exista nici o solutie pentru toata lumea", a explicat Iris Shai, seful echipei de cercetatori de la Universitatea Ben-Gurion.

De fapt, sustin oamenii de stiinta, o mare varietate de diete functioneaza cu adevarat doar cu conditia ca oamenii sa isi aleaga un program pe care il pot urma fara probleme si pe termen lung.

Oamenii "inseala" dieta inca de la inceput, este de parere nutritionistul Heidi Skolnik, deoarece au asteptari prea mari in ceea ce priveste greutatea la care vor sa ajunga si cat de repede. In plus, vor ca dieta sa fie usoara si cand asteptarile lor nu sunt implinite renunta la dieta sau o schimba cu alta, un proces care nu este deloc sanatos.

Skolnik recomanda sa-ti imaginezi idealul la care vrei sa ajungi, luand in considerare conformatia si inaltimea, si apoi sa te gandesti la ce este realist pentru tine in termen de dieta.

Trebuie luate in considerare preferintele alimentare, scopul final si istoricul dietelor pe care le-ai mai tinut. Spre exemplu, daca iti place sa mannaci paine si paste, nu vei reusi sa te tii prea mult timp de o dieta saraca in carbohidrati. Bineinteles, trebuie consultat si un doctor. Oricat de grozava pare o dieta, daca nu poti sa-ti imaginezi cum o vei urma pe termen lung inseamna ca mai bine nici nu incepi sa o urmezi.

Si personalitatea joaca un rol important. Esti o persoana care se adapteaza la situatii neprevazute sau crede in rutina? Te mobilizezi mai bine cand lucrezi in echipa sau cand contezi doar pe tine? In functie de raspunsul la aceste intrebari poti alege daca vei adopta de unul singur o dieta sau te vei inscrie intr-un program de slabit in cursul caruia vei intalni un grup de persoane care au aceleasi probleme ca si tine si care iti ofera sprijin si intelegere.

Inainte de a alege o dieta mai sunt si alti factori de luat in considerare, sustine si Stacey Snelling, dietetician si profesor asociat la American University. Spre exemplu, trebuie sa verifici daca exista dovezi stiintifice care sa sprijine eficienta dietei - si aici nu este vorba despre "prietena unei prietene care a slabit 27 de kilograme mancand doar mere".

Dietele care includ suplimente alimentare sunt susceptibile a nu oferi suficiente elemente nutritive si nici macar nu este limpede daca pastilele - fie ele vitamine sau alt fel de supliment - au aceleasi beneficii pentru sanatate ca si produsele alimentare pe care ar trebui sa le inlocuiasca. In fine, "ar trebui sa-ti dai seama, daca urmezi toate aceste sfaturi, cu ce dieta poti trai, nu o dieta dramatic pe termen scurt, ci una pe termen lung", spune Shai.

Un comentariu:

  1. buna am tinut si eu o dieta si km nu am mai putut am renuntat asa k sunt mai mare dekt eram

    RăspundețiȘtergere