vineri, 5 februarie 2010

Dietele online, un dezastru pentru sanatate

Evitati pestele gras, eliminati produsele lactate, folositi suplimentele alimentare, iata numai cateva dintre sfaturile pe care le primesti daca te gandesti la o dieta sanatoasa. Cu toate acestea, exact asta ti se spune sa faci de catre expertii... in diete de pe internet, daca, spun ei, vrei sa-ti imbunatatesti sanatatea.
Nu mai putin de 110.000 de site-uri iti pot oferi sfaturi despre alimentatie numai in Marea Britanie, informeaza Daily Mail. Multe site-uri spun ca isi fac clientii mai sanatosi si ii ajuta sa slabeasca, desi nu i-au vazut niciodata si nu au nici o calificare pentru a da astfel de sfaturi. Mai mult decat atat, sfaturile primite online sunt, de cele mai multe ori, nu numai gresite, dar si periculoase.

Recent, un caz a demonstrat cat de periculoasa poate fi o dieta incorecta. Mama a doi copii, o femeie de 52 de ani din Faringdon, Wiltshire, a castigat in instanta 800.000 de lire sterline de la un terapeut nutritionist care o sfatuise sa urmeze o dieta care presupunea sa bea o cantitate suplimentara de apa pe zi si sa elimine consumul de sare. In decurs de o saptamana, femeia a ajuns in spital cu o criza de epilepsie, iar doctorii nu au putut face nimic pentru a preveni o deteriorare permanenta a creierului.

Ceea ce este si mai grav, nu exista nimic care sa opreasca pe cei interesati sa apeleze la astfel experti nutritionisti, cu atat mai putin cand astfel de servicii sunt oferite pe internet. Cu toate acestea, este interzis sa te numesti nutritionist daca nu ai calificarea necesara. In ciuda acestui lucru, astazi oricine poate fi nutritionist, fiindca titulatura nu este protejata de lege.

Din investigatiile facute, a rezultat ca foarte multe dintre aceste site-uri folosesc diete care pot fi, in unele cazuri, periculoase. Cele mai multe dintre ele pot duce la anemie sau la slabirea oaselor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu