vineri, 15 octombrie 2010

De ce e sanatos sa mancam fructe?

Pentru sanatatea si comfortul tau fizic, ca sa te feresti de îmbolnaviri si sa-ti asiguri necesarul de vitamine, pentru placerea papilelor tale gustative si mentinerea unei siluete armonioase, manânca cel putin 2-3 fructe pe zi.
Este metoda cea mai placuta si cea mai la îndemâna pentru o dieta echilibrata. Vi le recomand fie ca mic dejun, fie ca desert, ca gustare între mesele principale.Sunt ideale pentru pastrarea siluetei:îti vor da senzatia de satietate si îti vor oferi necesarul de energie prin continutul lor bogat în: apa, fibre, glucide, celuloza, saruri, minerale si vitamine. Nu ai nevoie de prea mult timp pentru a le prergati, este suficient sa le speli.Îti satisfac nevoia de "ceva bun" fara a trebui sa le asezonezi cu zahar sau alte arome care ar însemna ingerarea de substante nedorite pentru organismul tau.

Fructele sunt recomandate atât pentru a preveni îmbolnavirile (raceala, gripa, arsurile de stomac, indigestiile, diabetul, cancerul) cât si pentru a le trata .Consumul lor contribuie la micsorarea secretiei gastrice, unele au efect laxativ si din acest motiv se recomanda sa fie consumate dupa masa, altele (afinele, coarnele) produc constipatii. În scop terapeutic se prescriu, de exemplu, prunele negre uscate pentru tratarea constipatiei, merele acre pot fi folosite cu succes în combaterea obezitatii sau a diabetului, merele dulci pot fi un remediu miraculos în bolile hepatice, renale sau cardiovasculare, merele coapte ajuta în caz de dezinterie si enterocolita, iar strugurii pot interveni cu succes în patologiile cardiovasculare, hepatice, renale, în tuberculoza si enterocolita.

Si totusi, cea mai importanta si mai apreciata calitate a fructelor consta în continutul lor de vitamine. Vitamina A este prezenta în: caise, lamâie, protocale, ananas, mandarine, mere, pere, migdale, nuci. Vitamina B este continuta de: struguri, portocale, mandarine, mere, pere, migdale, nuci. Vitamina C o gasim în: lamâii,portocale, casie, mere, pere, afine, coacaze, Iar vitamina E o putem lua din : nuci, migdale, masline.

Nu am gasit nicaieri contraindicatii. Poate doar în legatura cu avocado si cu nuca de cocos care contin grasimi. În rest, toate teoriile nutritionale recomanda consumul de fructe ca mod de viata sanatos. Având în vedere ca actualmente ne putem gasi fructele preferate (oricare ar fi acelea) în orice perioada a lunii nu avem nici un motiv sa nu profitam de avantajele pe care ni le pun la dispozitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu