joi, 15 decembrie 2011

Prunele

E vremea prunelor care deja au inceput sa apara in gramezi uriase pe tarabele din piata. Prunele, alaturi de alte fructe de toamna cu pielita neagra, fac parte din categoria fructelor despre care specialistii spun ca au efect antioxidant, antiinflamator si antidiabetic actionand, in acelasi timp, ca un scut impotriva cancerului.
Resveratrolul care se gaseste si in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana...
 acum, de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.
Prunele mai contin vitamina A, B si C, sulf, fosfor, mangan, magneziu, sodiu si mai ales potasiu, 300 de mg la suta de grame de fructe proaspete.
Pentru ca este vremea lor, specialistii recomanda o cura de opt-zece prune proaspete, dimineata, inainte de micul dejun, mai ales persoanelor care sufera de constipatie.
Prunele proaspete stimuleaza si regleaza tranzitul intestinal, avand proprietati laxative si depurative. De asemenea, stimuleaza ficatul si ajuta la detoxifierea organismului si sunt bune impotriva starilor febrile si a inflamatiilor.
Un pahar de suc de prune, inainte cu o jumatate de ora de mesele principale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, ceea ce este foarte bine tinand cont de faptul ca toamna e foarte aproape, si este un tonic eficient pentru sistemul nervos.
In caz de febra, din frunze uscate si maruntite de prun se poate prepara rapid un decoct. Intr-un litru de apa clocotita se pune o lingura cu varf de frunze uscate si se fierbe cinci minute. Se inchide focul si se lasa la infuzat zece minute dupa care ceaiul se filtreaza si se bea cand apar pusee de febra.
Specialistii sustin ca prin uscare se pierd foarte putine vitamine si minerale, asa incat proprietatile antioxidante ale prunelor se pastreaza in aceeasi masura. Prunele uscate intaresc imunitatea organismului si previn aparitia a numeroase boli. Se recomanda mai ales la schimbare de anotimp.
Cine doreste poate rehidrata prunele punandu-le in apa. Specialistii recomanda ca si prunele uscate sa fie consummate cu tot cu coaja. Ca si prunele proaspete, cele uscate sunt laxative si diuretice si regleaza digestia prin continutul bogat in fibre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu