joi, 15 decembrie 2011

Catina, cel mai puternic antioxidant

In zona de munte, pe acolo pe unde creste, culesul catinei este acum in plina desfasurare. Milioane de bobite galben-aurii sunt desprinse cu migala si adesea, cu durere, de pe ramurile pline de tepi si apoi incarcate, pe cativa banuti, in masini mari si transportate in strainatate, de unde se intorc in tara sub forma de produse naturale pe baza de catina.

La noi in tara, catina creste salbatic, mai ales in zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt. Catina este cel mai puternic antioxidant natural pe care, cu atata...
 generozitate, ni-l ofera flora noastra spontana, fiind de zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele si mult mai bogata in betacaroten decat morcovii. Pe langa bogatia de vitamina C, fructele mai contin vitaminele A, E, K si vitaminele din complexul B, dar si minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu.
Catina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, ajuta la regenerarea tesuturilor, se recomanda impotriva bolilor de piele, a gripei si racelilor, a imbatranirii precoce. Datorita compozitiei sale bogate, catina se recomanda persoanelor care nu au pofta de mancare si celor care racesc foarte des si nu-si gasesc leacul.
Catina si preparatele din catina, ceai din fructe sau frunze, pulbere, preparata cu miere, ii ajuta pe anemici sa se refaca dupa un efort fizic sau intelectual. Consumata regulat ajuta organismul sa se refaca mai repede si mai usor dupa o boala grea.
Catina este adesea folosita ca adjuvant in tratarea gripei si a racelii. Hepatita, colita, ateroscleroza, dependenta de alcool si tutun se vindeca mai repede daca sunt tratate cu catina. Uleiul de catina cu actiune antiinflamatoare, antibacteriana, usor narcotica si sedative, este utilizat in tratamentul ulcerului, al alergiilor si reumatismului. Se pun doua picaturi de ulei de catina intr-o lingurita cu miere si se ia, timp de o luna, de trei ori pe zi.
Indiferent sub ce forma este consumata, catina si produsele de catina ingrasa, lucru pe care e bine sa-l stie persoanele care tin la silueta ori fac cura de slabire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu