luni, 5 decembrie 2011

Un partener stresat iti scurteaza viata

Un partener stresat te poate baga in mormant mai repede, chiar daca tu esti o persoana relaxata, sustin cercetatorii de la Universitatea din Glasgow.

Un studiu realizat pe pasari a aratat ca cele care aveau o pereche agitata si stresata prezentau si un risc mai mare de a muri de timpuriu.
"Mesajul este ca un partener nepotrivit pentru tine poate fi foarte rau pentru sanatate", spune profesorul Pat Monaghan.
"Alte studii ne-au facut sa credem ca expunerea la un stres crescut in prima parte a...
 vietii poate reduce durata de viata, dar nu ne asteptam la un efect atat de puternic asupra partenerilor", explica cercetatorul.
"Pasarile nestresate au o rata de mortalitate de patru ori mai mare decat normal doar daca primeau parteneri care au experimentat stresul devreme in viata", spune acesta.
In cadrul experimentului, jumatate dintre pasari au primit hormoni de stres timp de doua saptamani, cand erau pui. Toate pasarile au crescut intr-un mediu fara stres.
Cele expuse la stres s-au dovedit a fi mult mai sensibile la stres fata de pasarile nestresate.
Pasarile au primit, apoi, parteneri, si li s-a monitorizat durata de viata. Cele care au fost expuse la stres au avut o viata mult mai scurta decat celelalte, dar si partenerii lor nestresati au avut aceeasi soarta.
"Ce am descoperit este ca efectul este contagios, dar numai daca expunerea la stres este in prima parte a vietii", spune profesorul.
El spune ca, extrapoland la oameni, asta inseamna ca in timpul recesiunii, de exemplu, o persoana care a fost stresata in copilarie poate resimti problema mai rau, iar asta e o veste proasta si pentru partenerul sau. Pasarile, ca si oamenii, sunt fiinte monogame si reactioneaza la stres intr-un mod similar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu