Daca tot e sezonul verzei murate si al muraturilor in general,iata ce trebuie sa stiti despre varza murata.
Varza murata, depozit de vitamine si saruri minerale,contine vitamina C, chiar mai multa decat varza cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortifierea sistemului imunitar al organismului. Apoi, acid folic, ce se gaseste mai ales in frunzele verzi, cele de la suprafata, dar si magneziu care...
ofera vitalitate persoanelor suprasolicitate. Nutritionistii cred ca pentru unii bolnavi varza murata este mult mai benefica decat cea proaspata, deoarece bacilii acidolactici produsi in procesul de fermentare o imbogatesc cu vitamine din grupul B.
Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12 care, de regula, se gaseste in carne. Vitamina B12 inlatura oboseala si anemia, incetineste procesul de imbatranire si protejeaza sistemul nervos. Carenta de vitamina B12 se inregistreaza cel mai des la vegetarienii convinsi si la persoanele varstnice. Lipsa din organism a acestei vitamine genereaza palpitatii, slabiciuni, pierdere de memorie si scaderea auzului.
Vitamina U, substanta antiulceroasa descoperita in varza in 1949, protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor. In varza murata se mai gasesc si alte vitamine si microelemente, saruri minerale, glucide si substante organice care stimuleaza producerea sucului gastric si a secretiei biliare. In timp ce se acreste, adica in procesul de fermentatie, in varza apar si o serie de substante anticancerigene care blocheaza formarea si cresterea tumorilor.
Experientele recente au aratat ca varza murata ca este un leac excelent impotriva gripei aviare. Consumata cu regularitate, varza murata este de folos persoanelor care au dureri de stomac, dar si celor care se constipa des deoarece contribuie la reglarea digestiei. Fierul pe care il are in compozitia sa, recomanda varza murata atat persoanelor anemice dar si celor depresive.
Varza murata inlesneste arderea grasimilor de aceea se recomanda sa fie folosita cu incredere in curele de slabire. Varza murata are puternice efecte depurative si detoxifiante. Pe langa faptul ca in organism actioneaza precum o perie aspra la curatarea si eliminarea toxinelor, varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.
Noi, romanii, si ma refer, mai mult, la oraseni, folosim varza murata la sarmale, pentru ca este de neconceput o masa de Sarbatori fara traditionalele sarmale invelite in foi de varza. Ca si cea cruda, varza murata poate fi consumata ca atare, sub forma de salata langa o mancare de cartofi sau fasole, pilaf ori friptura de porc, dar si prelucrata termic, cea mai cunoscuta fiind varza calita cu ceva afumatura.
Moarea - adica zeama de varza acra, produs suta la suta natural din varza - se recomanda pentru detoxifierea organismului, mai ales dupa Sarbatori, cate doua, trei pahare in fiecare zi. Atentie, insa, moarea este sarata si se recomanda ca hipertensivii, si nu numai, s-o consume moderat. La sate, si astazi, gospodinele isi lecuiesc sotii de mahmureala dandu-le sa bea zeama de varza acra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu