sâmbătă, 16 octombrie 2010

Ce sunt caloriile?

Caloria este unitatea de masura a energiei furnizate de o anumita cantitate dintr-un aliment (in general de 100 g). La origine, caloria este o unitate de masura in fizica, fiind definita drept cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu 1°C.

Caloriile furnizate de alimente sunt necesare pentru:
- formarea, distrugerea sau regenerarea celulelor; circulatia sangvina, respiratie
-digestie, asimilarea alimentelor
-mentinerea temperaturii de 37°C
- contractiile muschilor, bataile inimii si miscarile respiratorii


Toate alimentele sunt utilizate de corp pentru producerea unor cantitati diferite de energie. Astfel, pentru aceeasi greutate, o bucata de ciocolata contine mai multe calorii decat o bucata de laptuca.

Corpul descompune alimentele pentru a obtine energia necesara functiilor vitale (respiratie, crestere, miscare). Acest proces de transformare a alimentelor in energie se numeste metabolism. Astfel, o crestere a activitatii fizice antreneaza o accelerare a metabolismului, deci o nevoie mai mare de calorii. Pe de alta parte, o diminuare a activitatii fizice, insotita de o crestere a aporturilor calorice duce la acumularea energiei neutilizate sub forma de grasime.

Pentru a functiona, organismul nostru are nevoie de calorii; la fiecare persoana acest necesar caloric se imparte in 3 nivele:
- metabolismul bazal: reprezinta energia utilizata pentru functionarea normala a organismului (respiratie, functionarea organelor si celulelor, etc). Acesta reprezinta 60 – 70% din totalul necesarului de energie.
- energia necesara pentru digestie, absorbtia intestinala, stocarea alimentelor – reprezinta 10% din consumul de energie
- activitatea fizica – energia utilizata pentru miscare – reprezinta 20 - 30% din consumul de energie. Aceasta este necesara pentru echilibrarea balantei energetice.

Greutatea noastra este rezultatul unui bilant al energiei. De o parte sunt caloriile (energia) pe care le consumam, de cealalta, caloriile pe care le furnizam organismului prin intermediul alimentelor. Daca energia absorbita este egala cu cea consumata, greutatea se mentine. In schimb, daca energia absorbita este mai mare decat cea consumata, luam in greutate.

Reducerea consumului de calorii si/ sau arderea unui numar de 500 calorii zilnic inseamna pierderea a 0,5 kg pe saptamana, ceea ce reprezinta un ritm sanatos si echilibrat de slabire. Este foarte important sa nu reduceti consumul de calorii in mod drastic. Nu numai ca veti pune inapoi toate kilogramele, odata regimul incheiat, dar aceasta reducere va poate pune in pericol sanatatea.

Numarul caloriilor nu este un criteriu absolut de satisfacere a nevoilor organismului. Ceea ce conteaza este provenienta lor (tipul de alimente, prezenta fibrelor alimentare, etc.) De exemplu, o persoana care consuma 1500 kcal, dar nu are o alimentatie echilibrata, se poate ingrasa, in timp ce o persoana care consuma 2000 kcal, isi poate mentine cu succes greutatea.
Astfel, echilibrul alimentar este cel putin la fel de important ca si numarul de calorii consumate.

5 comentarii:

 1. Do you have a blog in english language?
  I think your blog has many interesting articles, but I don't understand with your language..

  RăspundețiȘtergere
 2. We are the administration of http://peliculasonlinecinema.blogspot.com/ a blog that has 1000 visits of 110

  countrys all over the world, and we are looking to exchange blogroll links. If you are interested in this,

  please write a comment to us in our blog and let us know that you put our link in your blog. In less than 24

  hours we will put your link in our blogroll and let you know immediatly. Thank you.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua
  Va scriu in legatura cu un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://iasi-lantul-amintirilor.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Anunturi Iasi
  Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In caz ca sunteti de acord trimiteti-mi titlul pe care il doriti si linkul
  O vara placuta va doresc.

  RăspundețiȘtergere